Hakkımızda Doktorlar Makaleler Videolar İletişim Giriş
tr en fa
Doğum Kontrol Yöntemleri

Doğum Kontrol Yöntemleri

Yazar :

 

Aile planlaması, günümüzde doğumdan önce dikkat edilmesi gereken en önemli faktörlerden biridir. Yani aileler bakabilecekleri sayıda çocuk sahibi olabilmeleri için birtakım uygulamalardan yararlanmalıdır. Elbette ilk olarak doğum kontrol yöntemleri hakkında genel bilgilere ulaşmak ve bilinçli bir aile planlaması yapmak da istenmeyen gebeliklerin önüne geçebilmektedir. Ek olarak herhangi bir uygulamaya başvurmadan cinsel ilişkiye giren kadınların yaklaşık yüzde 80’i 12 aylık dönem içinde gebe kalabilmektedir. Haliyle gebeliğin istenmediği durumlarda çok sayıda yöntem bulunmaktadır.

Doğum Kontrol Yöntemleri Nelerdir?

Doğum kontrol yöntemleri aslında çok sayıdadır. En çok bilinen yöntemlerden biri olan doğum kontrol hapı, her gün düzenli bir şekilde ağızdan alınmakta ve yumurtanın oluşumunu engellemektedir. Bununla beraber rahim ağzında bulunan salgıların kalınlaşmasını sağlar ve spermin rahme ulaşmasını engeller. En etkili yöntem olmakla beraber daha önce hamile kalmamış bayanlar tarafından da tercih edilebilir. Doğum kontrol hapı adet dönemlerinin düzenli olmasını sağlar ve adet kanamasını da azaltır. Kadınları rahim ağzı ve yumurtalık kanserinden de koruyan doğum kontrol hapı ayrıca rahimde oluşabilecek iltihapların önüne geçer.

Deri Altı Kapsülleri: Doğum kontrol yöntemleri arasında olan deri altı kapsülleri, kolun iç kısmına yerleştirilir. Boyutu kibrit çöpü kadar olan bu kapsüllerin içinde progesteron yer alır ve döllenmeyi önler. Etkili bir yöntem olmakla beraber 5 yıla kadar bayanları gebelikten korumaktadır.

İğneler: İğneler de doğum kontrol yöntemi olarak kullanılabilir. İçeriğindeki hormonlar sayesinde her ay ya da 3 ayda bir olarak şekilde uygulanabilir. Doğru kullanıldığı zaman döllenmeyi ciddi anlamda önlemektedir.

Diyafram: İnce lastikten yapılan bir kapak olan diyaframın amacı, rahim ağzını kapatmaktır. Bu sayede erkekten gelen sperm rahim bölgesine ulaşamaz. Ancak diyaframın doğru bir şekilde kullanılması gerekir. Bir nevi cinsel ilişkide bariyer görevi üstlenir.

Tabletler: Erkeklerdeki döl hücrelerini öldürmeye yarayan fitiller ya da tabletler de doğum kontrol yöntemleri arasındadır. Cinsel ilişkiden önce vajenin içine yerleştirilir ve spermlerin rahim bölgesine ulaşmadan yok edilmesini sağlar.

Rahim İçi Araç: Esnek materyallerden üretilen rahim içi araç, özel olarak bölgeye yerleştirilmektedir. Asıl amacı spermlerin kadındaki tüplere ulaşmasını önlemektir. Ayrıca çıkarılması halinde gebelik süreci devam edebilir. RİA’nın gebeliği önlemede oldukça etkili olduğu bilinir. Cinsel ilişkiyi etkilemediği gibi gebelikten 12 aya kadar koruma sağladığı belirtilmektedir. Ancak ilk 3 ayda adet günü sayısıyla beraber kanama miktarını iki katına kadar çıkarabildiği unutulmamalıdır. Bir diğer olumsuz yanı, cinsel yolla bulaşan hastalık riski olanların kullanımına uygun olmamasıdır.

 

Evimdeki Doktor, SAFA danışmanlık ve sağlık hizmetleri şirketi bünyesinde. © 2020 Tüm Hakları Saklıdır.