Farenjit günümüzde sıkça görülen rahatsızlıklardan biridir. Soğuk mevsimlerde etkisini gösteren bu hastalık bireylerde boğaz ağrısı, ateş yükselmesi ve halsizlik ile kendini belli etmektedir. Ayrıca boğaz bölgesinde ciddi tahrişe neden olan bu hastalık kronik ve akut olmak üzere iki grupta incelenmektedir.
Kronik farenjit genelde boğaz bölgesinde tahrişe neden olur. Burun hastalıkları, reflü be bireyin yaşam tarzına bağlı olarak ortaya çıkar. Akut farenjit ise ateş, boğazda ağrı ve yanma ile başlarken ilerleyen dönemde yutkunmada güçlük, yemek yerken zorlanma ve boğazda kızarıklık durumu söz konusudur.
Boğazdaki tahrişle ortaya çıkan kronik farenjitin nedenleri;
-Sigara kullanımı
-Acılı baharat tüketimi
-Yeteri kadar sıvı alınmaması
-Çok konuşmayı gerektiren meslek sahibi olmak
-Alerjiler
-Reflü
Burunda ya da geniz etinde şişkinliğe neden olan hastalıklar şeklinde sıralanmaktadır.
Akut farenjit nedenleri ise genelde soğuk ortamlarda bulunmak ve hasta olan bireylerle aynı havayı solumak gibi durumlardan dolayı yaşanmaktadır.
Farenjit belirtileri;
-Boğazda takılma hissi
-Burun akıntısı
-Ateş
-Halsizlik
-Yutkunmada güçlük olarak sıralanır.
Kronik farenjit belirtileri ise öksürük, boğaz ağrısı, yutkunurken ağrı ve buna benzer hafif belirtilerle ortaya çıkmaktadır.
Bazı bireyler tek başına boğaz ağrısı ya da boğaz kaşıntısı gibi durumlarda farenjit olduğunu düşünebilir. Ancak bu belirtileri tanı koymak için yeterli değildir. Hem akut hem de kronik farenjit için ayrı ayrı incelemeler yapılarak kesin teşhis konulabilir. Genel olarak farenjit tanısının konulması için halsizlik, ateş, yutkunmada güçlük ve boğazda ağrı gibi belirtilerin yaşanması gerekir.
Tanı konulmadan önce hastanın yaşam tarzı hakkında bilgi sahibi olunur. Ayrıca zaman geçirdiği ortamlarla beraber hastalık öyküsü dinlenir. Daha sonra doktor fizik muayene yaparak farenjit türünü belirler ve teşhisi koyar. Ancak gerek görülmediği durumlarda test yapılmamalıdır. Bu yüzden uzun süreli devam eden farenjit belirtilerinin yaşanmasında başta akciğer röntgeni olmak üzere kan testi ve boğaz sürüntüsü gibi testler istenerek kesin tanı konulabilir.
Akut ve kronik farenjit teşhisi konulduktan sonra her iki farenjit türüne göre farklı tedavi seçenekleri uygulanır. Kronik ya da akut farenjitte genelde ağrı kesici ilaçlar, burun spreyi ve antibiyotikler yeterlidir. Ayrıca pastil de reçete edilebilir. Hastanın bu süreçte bol su tüketmesi gerekir. Ek olarak semptomları önleyici tedaviler de uygulanabilir