Detaylı ultrason diğer adıyla gebelikte ayrıntılı ultrason, normal gebeliğin takibi esnasında yapılan muayeneden çok daha farklıdır. Bu süreçte bebeğin tüm organları incelenebilirken elde edilen görüntü kalitesi de yüksektir. Gebeliğin 11-13-14. haftası ile beraber 18-22-23. haftalarında yapılabilen detaylı ultrason ayrıca 24. hafta ve sonrasında da uygulanabilir. Ancak 24. hafta itibariyle genelde yüksek riskli gebeliklerde tercih edilir. Ayrıntılı ultrasonu riskli gebelikler ve doğumsal hastalıklar konusunda deneyimli perinatoloji uzmanları gerçekleştirmektedir.
Perinatoloji uzmanının ilgili haftalarda bebeklerde normal bir görünümün olup olmadığını kontrol etmek için yaptığı ayrıntılı ultrasonda gelişmiş cihazlar kullanılır. Kaliteli ve yüksek çözünürlükte çalışan bu cihaz ile muayene süreci ortalama 45 dakika sürer. İşlemin ardından bebekteki normal dışı ve normal bulguların yanı sıra bebeğin gelişimi ve ölçüm sonuçlarına dair detaylı bir rapor çıkarılır.
Gebelikte ayrıntılı ultrason incelemesi son derece önemli bir uygulamadır. Çünkü bu inceleme sonucunda;
-Göbek kordonunda bulunan damar sayısı
-Rahim ağzı uzunluğu
-Bebeğin yerleşimi
-Bebeğin anne karnındaki duruşu
-Kafa içi yapılar
-Bebeğin içinde bulunduğu su miktarı
-Diyafram zarı
-Mide
-İdrar torbası
-Kalbe giden büyük ve küçük damarlar
-Akciğerler
-Ense kalınlığı
-Üst dudaklar
-Kalp odacıkları
-Yüz profili
-Burun kemiği görüntülenebilir.
Bunlardan kafa içi yapılar, burun kemiği ve yüz profili ile rahim ağzı uzunluğu ve büyüme takibi için yapılacak ölçümler 11-14. hafta arasında görüntülenebilir.
Ayrıca bebeğin mide, beyin, mesane, el ve ayaklar, bağırsaklar ve karın bölgesi hakkında bilgiler veren detaylı ultrason incelemesinde bebeğin gelişim haftaları kontrol edilebilir. Ayrıca kalp yapısıyla ilgili temel bulgular da yine bu sayede elde edilebilmektedir.
Standart ultrasonografi anne ya da bebek sağlığına zarar vermez. Ayrıca gebelikte ayrıntılı ultrason işlemi genelde 18 ve 23. haftalarda yapılsa da tekrar incelenmek adına talep edilebilir. Haliyle bu durumda da farklı bir sağlık sorunu yaşanmamaktadır.
Normal şartlarda tüm gebeliklerde belirli şartlarda detaylı ultrasonografi önerilir. 1. trimester ve 2. trimester döneminde tavsiye edilen bu işlem, bazı durumlarda gebelikteki gelişmelerin tekrar incelenmesi adına 24. haftadan sonra da uygulanabilir. En çok da yüksek riskli gebeliklerde anne ve bebek kontrolünün sağlıklı bir şekilde yapılması için 24. haftadan sonra ayrıntılı ultrason, Perinatoloji uzmanları tarafından yapılmaktadır.