Genital siğiller hem erkeklerde hem de kadınlarda görülebilir. Cinsel yolla bulaşmakta olan HPV enfeksiyonunun genital bölgedeki ilk belirtisi olan siğiller ayrıca Kondilom olarak isimlendirilmiştir. Yapılan araştırmalarda 200’den fazla türü olduğu saptanan enfeksiyonlar arasında en çok HPV 11 ve HPV 6’nın riskli olduğu bilinse de bu türler herhangi bir kansere neden olmaz. Kadınlarda daha çok ortaya çıkan Human Papilloma yani İnsan Papilloma virüsü sadece genital bölgede değil vücudun farklı bölgelerinde de bulunabilir. Teşhisi için mutlaka Pap Smear testi yapılır ve hızlıca tedavi sürecine geçilir.
Kondilom çoğu zaman bireyler tarafından et beni sanılabilir. Bazı durumlarda ise fark edilmez ancak ilk belirtilerinden olan cinsel ilişki sırasında kanama ve kaşıntıdan sonra mutlaka teşhis için doktora başvurulmalıdır.
Pürtüklü, kabarcıklı ve iğne ucu büyüklüğünde olan genital siğiller birden fazla olursa birleşir ve karnabahar görünümünü alır. Ayrıca deride kahverengi kabartılar şeklinde ortaya çıkabilir. Genel belirtileri;
-Kaşıntı
-Cinsel ilişki sırasında hafif kanamalar
-Deride karnabahar görünümü
-Gri ya da açık kahverengi deri görünümü şeklindedir.
Bu siğiller acı ve ağrı hissi oluşturmasalar da ciddi kaşıntılara neden olabilir. Ek olarak deride kabarık bir görünümü beraberinde getiren genital siğiller, ağzın genital bölgeye temas etmesi halinde boğaz içinde de oluşabilir.
Kadınlarda genital siğil belirtileri genelde dış kadın genital bölgede, anüs çevresinde, vajina içinde ya da çevresinde, kasıklarda ya da rahim ağzında ortaya çıkabilir. Erkeklerde ise anüste, testislerde, peniste veya kasıklarda ilk belirtilerini göstermektedir.
Görünüm bakımından tipik özellikte olan genital siğillerin ilk tanısında dermatologlar söz sahibi olmalıdır. Ayrıca ürolog ya da jinekologlar tarafından da tanı konulabilir. Genital siğili olan bireylerin cinsel ilişkiye girmemesi ve bu konuda partnerini bilgilendirmesi, sağlık açısından doğru olacaktır. Çünkü kadınlarda HPV, rahim ağzı kanserinde ciddi bir risk faktörü olarak bilinmektedir.
Diğer teşhis yöntemleri;
-HPV DNA testi
-Pap Smear testi
-Servikal Biyopsi
-Kolposkopi şeklindedir.
Genital siğil tedavisinde ilk olarak kremler kullanılabilir. Bu kremler kimyasal olarak siğil dokusunu yakar ve tedavi imkanı sağlar. Ayrıca siğilin dondurulması için kriyoterapi uygulaması, yakılması için de elektrokoterizasyon uygulamasına başvurulabilir. Son aşamada ise anestezi altında cerrahi girişimlerle genital siğillerden tamamen kurtulmak söz konusu olabilir. Teşhis sırasında siğilin gelişimine göre doktor tarafından ilgili tedavi yöntemi tercih edilecektir.