Hakkımızda Doktorlar Makaleler Videolar İletişim Giriş
tr en fa
Kabızlık Neden Olur?

Kabızlık Neden Olur?

Yazar : Admin

 

Bağırsakta yaşanan hareketliliğin normalden çok daha az ortaya çıkmasına kabızlık adı verilir. Bu süreçte kabızlık neden olur sorusunun yanıtları da her zaman merak edilmektedir. Ciddi bir sağlık problemine sebep olmasa da ciddi semptomlarla ortaya çıkan kabızlık, bağırsak hareketleri arasındaki süreye göre herkese farklı yaşanabilir. Örneğin bazı bireyler günde üç veya dört kez tuvalete çıkar. Bazı bireyler ise haftada bir ya da iki kez tuvalet ihtiyacı duyabilir. Öte yandan günde en az bir defa veya haftada en az üç kez tuvalete çıkamama, bazı sorunlara işaret edebilir. Kabızlık da haftada üç defadan daha az tuvalete çıkılması durumunda yaşanan bir rahatsızlık olarak tanımlanmıştır.

Kabızlık Nedenleri

Kabızlık durumu en çok yaşam tarzıyla ilgili sorunlardan kaynaklı ortaya çıkmaktadır. Yani kabızlık neden olur sorusunun yanıtları birbirinden farklıdır. İlk olarak müshil kullanımı birçok kişide kabızlık nedenidir. Antidepresan ilaçları, güçlü ağrı kesiciler, içeriğinde alüminyum ya da kalsiyum olan ilaçlar ve demir hapları da kabızlığa neden olabilir.

Günlük beslenme sırasında yeteri kadar lifli gıda tüketmemek ya da vücudu susuz bırakmak da kabızlık nedenleri arasındadır. Aynı şekilde gün içinde aşırı süt tüketimi, bünyede kabızlığa sebep olabilir. Stresli ve hareketsiz bir yaşam tarzının yanı sıra aşağıdaki durumlar, kabızlığa davetiye çıkarabilir;

-Yeme bozuklukları

-Kas ya da sinir problemleri

-Gebelik

-İrritabl barsak sendromu

-Parkinson hastalığı

-Hipotiroidizm

-Multipl skleroz

Kabızlık Belirtileri

Kabızlığın bilinen en önemli belirtisi, tuvalete çıkma sayısının azalmasıdır. Ayrıca tuvalet ihtiyacı sırasında zorlanma hissinin yaşanması, göbekte şişkinlik ve bağırsakların tamamen boşalma hissinin olmaması da kabızlık belirtileri arasındadır. Kabızlığın yeni başlaması durumunda bireyin aldığı önlemlerin yetersiz gelmesi, günümüzde sıkça yaşanan haller arasındadır. Yani istemsiz kilo kayıpları, dışkıda kan görünmesi ya da kabızlığın 15 günden daha uzun sürmesi, ciddi belirtilerdir. Kabızlık belirtileri arasında kramp hissi ya da karın ağrısı da bulunmaktadır. Bireyin herhangi bir nedenden ötürü tuvalete çıkamaması hali de kabızlık belirtisi olarak bilinir.

 

Kabızlık Nasıl Teşhis Edilir?

Kabızlık tanı yöntemleri arasında en çok endoskopik inceleme kullanılmaktadır. Kalın bağırsak bu sayede tetkik edilerek mevcut sorular saptanır ve hastaya gerekli bilgiler aktarılır. Bununla beraber kabızlık neden olur sorusuna verilen yanıtların ardından teşhis aşamasında fizyolojik testlere de başvurulabilir. Tedavi uygulamalarında ise hastalara sık sık egzersiz yapmak, sağlıklı beslenmek, yaşam tarzından değişiklik yapmak ve bol su içmek gibi öneriler paylaşılır.

 

 

Evimdeki Doktor, SAFA danışmanlık ve sağlık hizmetleri şirketi bünyesinde. © 2020 Tüm Hakları Saklıdır.