Biyolojik anlamda gerçek bir gebeliğin olmaması ancak bireyin kendini hamile sanması olayına yalancı gebelik adı verilir. Yalancı gebelikte ayrıca birtakım belirtiler ön plandadır. Normal şartlarda halsizlik, mide bulantısı, şişlik ya da göğüslerde hassaslaşma gibi durumlar, gebeliğin ilk belirtilerindendir. Yalancı bir gebelikte ise kadınlar hamile olduğuna inanır ve bu süreç oldukça uzun sürebilir. Öte yandan günümüzde kadınların neden yabancı gebelik yaşadığına dair kesinleşmiş yanıtlar olmasa da birtakım teorilerin yer aldığı unutulmamalıdır. Bu teoriler sinir sistemindeki depresif bozukluklar, yerine getirme arzusu ve yoğun gebe kalma isteği olarak sıralanır.
Yalancı gebelik belirtileri;
-Adetten kesilme
-Göğüsten süt gelmesi
-Karın şişmesi
-İştah artışı
-Rahimde büyüme
-Sabah bulantıları
-Kusma
-Göğüslerde dolgunluk
-Bebek hareketi olduğu düşünülen bağırsak hareketleri
-Karındaki ağrıların doğum sancısı olarak düşünülmesi şeklinde sıralanmaktadır.
-Bu belirtiler yaşansa bile yalancı gebelikte, gerçek gebelik oluşmamaktadır.
Yalancı gebelik neden olur sorusuyla ilgili olarak, kadınların gebelik dönemiyle ilgili arzuları ya da bilinç altına bırakılan çeşitli kavramlar gibi yanıtlar verilebilir. Öte yandan kadınların cinsellik konusunda çözemediği düşünceler de yalancı gebeliği beraberinde getirebilir. Aynı durum erkekler için de geçerlidir. Yani gebe olan kadının eşinde tanımlanabilen heyecanlar, yabancı gebelik durumunda da aynı psikolojik etkilere neden olabilir.
Yeni bir kavram olmayan ve ilk defa Hipokrat tarafından yazılı kaynaklarda bahsedilen bu süreç için kadınlarda yaş ortalaması 33 olarak belirtilmektedir. Fakat dünyada 79 yaşından büyük ya da 6 yaşından küçük çocuklarda bile buna benzer vakalar ortaya yaşanmıştır. Yapılan bir araştırmada yalancı gebeliği olan kadınlarında ortalama 3’te birinin hamile kaldığı ortaya çıkarılmıştır.
Yalancı gebelik sürecinde rahim büyümesi yaşanabilir. Aynı zamanda normal hamilelikte olduğu pek çok belirti ortaya çıkacağı için mutlaka doktor kontrolünde teşhis konulabilir. Ultrason görüntüleme tekniği sayesinde gebeliğin gerçek ya da gerçek dışı olduğu kolayca anlaşılabilir.
Öte yandan yalancı gebelikte bazı kişiler risk altındadır. Ortalama 33 yaş ve civarında olan kadınlar başta olmak üzere daha önce ölü doğum ya da düşük hikayesi olan kadınlarda yalancı gebelik yaşanabilir. Ek olarak hiç çocuk sahibi olmayacağı kendisine söylenmiş, menopoza girmiş ya da hiç evlenmemiş kadınların bu konuda risk altında olduğu bilinmektedir. Ayrıca yumurtalık sorunu yaşayan ya da morbid obez olan kadınlarda da sık sık yalancı gebeliğin yaşandığı bilinmektedir.