Yeni doğan sünnet, erkek çocuklarında penis ucundaki prepusumu koruyan derinin cerrahi müdahale yardımı ile alınması işlemi olarak tanımlanmaktadır.
Geçmişten günümüze kadar sosyal bir yükümlülük olmakla beraber, tıbbi alanda da çok önemli bir yere sahiptir. Sünnet işleminde dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan biri de yeni doğan haricinde yapılan tüm sünnetlerin genel anestezi şeklinde yapılmasının daha sağlıklı olacağıdır. Yeni doğan sünnetinde ise lokal anestezi altında yapılması gerekmektedir.
Sünnet işlemi doğumdan sonra hemen hemen her yaşta gerçekleştirilebilir. Ancak cerrahi müdahaleler ile ameliyat koşullarında gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Çocukların vücutlarını tanımadan bu işlemin gerçekleştirilmesi en doğrusudur.
Bu yüzden 2 ve 4 yaş arasın da bulunan çocuklara sünnet yapılması önerilmemektedir ve çocukları psikolojik olarak olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Yeni doğan sünnet işlemi çocuklar için hastaneden çıkmadan 1 ay içerisinde bu işlemin yapılması önerilmektedir ve 2 yaşına kadar yapılmayan sünnet işlemleri, 6 ila 7 yaşı arasında yapılması çocukların psikolojisi açısından daha uygundur.
Yeni doğan sünneti avantajlarının en önemlisi bebeğin bu operasyonu hiçbir şekilde hatırlayamayacak olması ve bununla birlikte psikolojik travma söz konusu olmamasıdır. Bunun yanı sıra yeni doğan sünneti işleminde lokal anestezi uygulandığından dolayı bebeklerin aç kalmaları gerekmemekte ve bu dönemlerde yaraların iyileşmesi daha hızlı bir şekilde gerçekleşmektedir.
Yeni doğan bebeklerde sünnet derisinde bulunan damarlar küçük olduğundan dolayı fazla bir kanama gerçekleşmemektedir ve ayrıca lohusa döneminde olan anneler vücudunda salgıladıklar hormon ve proteinler emzirme yolu ile bebeğe ulaşarak koruma sağlamaktadır. Bu koruma sünnet işlemi sonrasında herhangi bir ağrı giderici ilaçlarlın önüne geçebilmektedir.
Yeni doğan sünnet işlemi sonrasında gelişen süreç oldukça önemlidir. Hastanede bebeklerin bakımları düzeli olarak yapılmalı ve evde dikkat edilmesi gerekenler konusunda aile detaylıca bilgilendirilmeli ve ailenin de detaylı bilgilendirilmesi gerekmektedir. Bebekler sünnetten birkaç gün sonra banyo yaptırılmalıdır ve bir hafta sürfesince işlem yapılan bölgeye antiseptik krem sürülmelidir. Çok nadir olarak görülen sünnet sonrası kanama ya da yara yerinde gerçekleşen enfeksiyonlar sonucunda doktor ile irtibata geçilmeli ve muayenelerin gereken şekilde yapılması gerekmektedir. Yeni doğan sünnet sonrasında bu durumlarda sünneti yapan doktor ile iletişime geçmeniz gerekmektedir. Bu durumlar;;
-Dikiş atılan bölgede kanama var ya da devam ediyor ise
-İdrar yaparken zorlanma ve ağlama
-Sünnet edilen bölgede renk değişikliği veya şişme var ise